Kwaliteitsbeeld

Kwaliteitsbeeld

Om goede zorg te geven, is het belangrijk dat mensen en organisaties goed samenwerken. Met elkaar de goede richting op gaan om zo de gewenste kwaliteit van bestaan te realiseren. Hiervoor zijn uitgangspunten opgesteld. Deze uitgangspunten staan in het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’. Immers kwaliteit van bestaan maken we samen. Kwaliteit van bestaan is een continu proces, context afhankelijk en dus geen statisch geheel. Ontwikkelingen in de samenleving zijn van invloed op hoe we de zorg kunnen leveren. Dat vraagt een open gesprek en een mix aan inzet van deskundigheid vanuit de omgeving en professionals. Bij dit dynamische proces hoort geen vast kader, maar een kompas dat richting geeft. Zodat vanuit de brede blik samen gekeken kan worden wat passend is bij de gewenste kwaliteit van bestaan, “van zorgen voor naar zorgen met”. Anders denken en anders doen vraagt om creativiteit, om ruimte en niet om formele kaders. Het vernieuwde Kwaliteitskompas is minder instrumenteel geworden, biedt ruimte en richting, en sluit beter aan op de praktijk van alledag, met al zijn vraagstukken en complexiteit.

Uitgangspunten

De uitgangspunten helpen het richtpunt ‘kwaliteit van bestaan’ te bereiken. Het zijn collectieve uitgangspunten, iedereen kan een uitgangspunt op een eigen manier beleven en er invulling aan geven. De vier uitgangspunten/kernwaarden die van belang zijn bij het bevorderen van een goede kwaliteit van bestaan zijn: wederzijds respect, vertrouwen, persoonlijke aandacht en deskundigheid.

Eilandzorg heeft deze punten als volgt vertaald:

• Aandacht voor client

• Aandacht voor medewerker 

• Aandacht voor organisatie

• Aandacht voor kwaliteit

Om zicht te krijgen op het dagelijks werken aan kwaliteit zijn aanknopingspunten in de vorm van bouwstenen opgesteld. Deze bouwstenen zijn terug te vinden in het Kwaliteitsbeeld.

Downloads

› Kwaliteitsbeeld 2025