Kleinschalig wonen voor mensen met dementie

In een aantal appartementen in De Wieken kunt u kleinschalig wonen. Bij het kleinschalig wonen is alles zoveel mogelijk zoals thuis. Er wordt hier met een groep van zeven bewoners samen geleefd. De bewoners eten gezamenlijk, drinken samen een kopje koffie en zij doen samen huishoudelijke karweitjes zoals stoffen en koken. Daarnaast is het voordeel van samenleven met huisgenoten dat er altijd iemand is om mee te praten of bijvoorbeeld om een spelletje mee te spelen.

Om kleinschalig wonen mogelijk te maken is het van groot belang dat de medewerkers belevingsgericht werken. Dat houdt in dat de zorgverlener zich inleeft en verdiept in de gevoelens en behoeftes van de bewoner. Medewerkers bieden verpleegzorg indien dit nodig is, maar voorop staat de huiselijkheid. Dat wil zeggen dat de bewoner zelf bepaalt wanneer hij uit bed gaat, wanneer hij eet en of hij 's morgens of 's avonds wil douchen. Maar bovenal is er ruimte voor gevoelens zoals humor en verdriet. De bewoner kan en mag hier zichzelf zijn.

Woongenot voorop

De bewoner heeft in zijn appartement een eigen badkamer, met voldoende ruimte voor eigen spullen. Het appartement is een plek om je thuis te voelen. Er is bewust gekozen voor privacy en zelfstandigheid. De appartementen liggen vlakbij de woonkamer, een huiskamer waar je met zijn zevenen samen kunt zitten, praten en eten. De huiskamer is gezellig ingericht met loungestoelen, een eettafel, een televisie en echte planten. Ook zijn er op sommige huiskamers huisdieren te vinden, zoals een kat, vogeltjes en vissen.

De keuken heeft een centrale plaats in de huiskamer, zodat iedereen er bij kan. Bij het kleinschalig wonen is er geen instellingsmateriaal aanwezig, maar mooi servies, schilderijen en foto's. Gezelligheid en huiselijkheid is waar het allemaal om draait. De zorgverlening is deskundig en op maat.

Zelf koken

Door de huiselijke omgeving kan woensdag weer gehaktdag zijn en kan er vrijdag vis met worteltjes gekookt worden. Dit zorgt voor een vertrouwd gevoel bij de bewoners. Daarnaast bepalen de bewoners wat ze willen eten. Vervolgens wordt dit door de bewoners samen gekookt. 'Wie schilt de aardappelen?' wordt dus een dagelijkse vraag. Een bijkomend positief effect is dat er heerlijke geuren vrijkomen bij het bereiden van de maaltijd, waardoor de eetlust bij de bewoners wordt opgewekt. De bewoners nemen de tijd om de maaltijd te gebruiken en eten hierdoor beter. Op deze manier geeft de maaltijd een stukje structuur en houvast in het dagritme.

Samen zijn

Bij kleinschalig wonen ligt de nadruk op gezellig samen zijn. Samen met huisgenoten een wandeling maken, bij de plaatselijke activiteiten kijken, of meedoen met de activiteiten die in het zorgcentrum georganiseerd worden. Voorbeelden van die activiteiten zijn: de gezamenlijke maaltijd, high tea, bingo en MBVO (meer bewegen voor ouderen). Of gewoon gezellig een bakje koffie doen voor de televisie met prinsjesdag en met de koninklijke huwelijken.

Visite

Uw familie is altijd welkom. Niks moet, alles mag. Het zorgcentrum biedt u 24-uurszorg en dat betekent ook dat uw visite 24 uur per dag welkom is. Wat wij vooral mee willen geven is dat kleinschalig wonen een huis is met een gevoel van thuis. Wanneer het leven al zo onzeker is geworden is het gevoel van thuis en geborgenheid behouden heel belangrijk.

Kleinschalig wonen voor mensen met dementie Kleinschalig wonen voor mensen met dementie Kleinschalig wonen voor mensen met dementie Kleinschalig wonen voor mensen met dementie Kleinschalig wonen voor mensen met dementie Kleinschalig wonen voor mensen met dementie Kleinschalig wonen voor mensen met dementie Kleinschalig wonen voor mensen met dementie Kleinschalig wonen voor mensen met dementie Kleinschalig wonen voor mensen met dementie

Downloads

› Algemene brochure De Wieken › Algemene brochure Eilandzorg Schouwen-Duiveland