Terug naar het overzicht

Update coronabesmettingen bij Eilandzorg Locatie De Wieken, Zierikzee

12/10/2020

Begin oktober is een medewerker van Eilandzorg Locatie De Wieken positief getest op het coronavirus (COVID-19). In overleg met de GGD zijn direct extra voorzorgsmaatregelen getroffen voor de hele locatie. Helaas is donderdagmiddag 8 oktober 2020 gebleken dat meerdere cliënten van de afdeling en een klein aantal medewerkers ook positief zijn getest op het virus. Het gaat om de afdeling Somatiek op de tweede etage. Hier wonen ouderen met lichamelijke aandoeningen. Er is ruimte voor 28 cliënten die elke hun eigen appartement hebben met wc en douche. Vanaf het eerste begin is de afdeling uit voorzorg in quarantaine gegaan. 

Op dit moment van schrijven:

  • Zijn 12 van de 27 cliënten van de afdeling Somatiek positief getest. Onder hen wisselt het ziektebeeld van milde tot ernstige klachten. 
  • Zijn 4 van deze 12 cliënten in de afgelopen dagen overleden.
  • Zijn 11 van de 59 geteste medewerkers van de afdeling Somatiek positief getest. Onder hen wisselt het ziektebeeld van geen tot milde klachten. Deze medewerkers verblijven thuis in quarantaine. De richtlijnen van het RIVM en de adviezen van de GGD bepalen wanneer zij hun werk hervatten in de Wieken.

Eilandzorg heeft dagelijks meermaals contact met de GGD en de betrokken artsen. Daarnaast zijn medewerkers van de GGD regelmatig op de locatie aanwezig om te adviseren over de aanpak van deze uitbraak. Directeur/bestuurder Marieke de Jong: “De samenwerking met de GGD, en ook met de specialist ouderengeneeskunde, sterkt ons in het gevoel dat we er niet alleen voor staan. We beleven met elkaar heel spannende en bijzondere tijden. De cliënten die in Locatie De Wieken wonen hebben een kwetsbare gezondheid. Echter om iemand te moeten verliezen onder deze omstandigheden is ontzettend verdrietig. Voor de familie en naasten is dit erg zwaar; en ook de betrokken medewerkers gaat dit erg aan het hart. Eilandzorg doet er alles aan om corona het hoofd te bieden en dagelijks liefdevolle zorg en ondersteuning te geven aan onze cliënten.” 

Op de begane grond van De Wieken wonen cliënten die een zorgappartement huren. Op de eerste etage wonen cliënten met dementie. De gezondheid van hen wordt uiteraard nauwlettend in de gaten gehouden. 

Om het risico op een verdere verspreiding te verminderen, volgt Eilandzorg nog steeds het advies van de GGD om bewoners van De Wieken tijdelijk geen bezoek te laten ontvangen. Dit is een dringend advies, geen bezoekverbod zoals eerder dit jaar. In de praktijk betekent dit dat Eilandzorg 1 bezoeker per bewoner per dag toestaat voor Locatie De Wieken. In overleg kan van de regeling worden afgeweken in het geval van ernstig zieke bewoners. Contact met de familie verloopt nu ook veel via videobellen. Eilandzorg activiteitenbegeleidsters en zorgmedewerkers zetten zich daarnaast extra in om nog meer persoonlijke aandacht te geven aan de bewoners.