Terug naar het overzicht

Datalek Caren

31/10/2022

Op dinsdag 25 oktober heeft onze leverancier Nedap bij Eilandzorg melding gemaakt van een datalek in het systeem van Caren. Dit is het digitale zorgplatform waarvan duizenden zorgaanbieders, waaronder Eilandzorg, gebruik maken. Het datalek is ontdekt op 17 oktober en is meteen opgelost. 

Uit onderzoek is helaas gebleken dat er recent misbruik is gemaakt van dit datalek en dat er documenten ongeautoriseerd zijn gedownload. Nedap heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie. Vanwege het lopende politieonderzoek kon Nedap de zorgaanbieders pas op 25 oktober informeren. 

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er documenten verspreid zijn. De politie doet hiernaar nog verder onderzoek. Eilandzorg heeft in beeld van welke klanten en bewoners informatie is gehackt. Daarom heeft Eilandzorg deze cliënten en contactpersonen per brief of mail geïnformeerd over deze gebeurtenis. Cliënten en contactpersonen die geen bericht ontvangen, mogen ervan uitgaan dat hun gegevens veilig zijn gebleven. Eilandzorg heeft melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Privacy en de beveiliging van gegevens zijn zowel voor Nedap als voor Eilandzorg zeer belangrijk en hebben doorlopend de aandacht. Nedap betreurt dat ondanks deze inspanningen dit incident heeft kunnen plaatsvinden. Ondanks het feit dat het datalek en de hack niet door Eilandzorg zijn veroorzaakt, vinden wij het erg spijtig dat cliënten en contactpersonen van Eilandzorg hierdoor mogelijk overlast ervaren.

Heeft u vragen over dit bericht? Neemt u dan gerust contact op met ons algemene telefoonnummer 0111-745700.